top of page

Ce Posibilitati exista dupa Despartire?


Despartirea de ceva sau de cineva drag poate fi resimtita cel mai adesea ca si durere, tristete, refuz de a mai trai, deznadejde, disperare, soc, stres, nefericire, victimizare. Acestea sunt cele mai frecvente alegeri pe care am fost invatati sa le facem in situatii de despartire de ceva sau de cineva drag si apropiat.

Psihologii au tot felul de teorii legate de doliu, de durata acestuia, de etapele doliului. Toate acestea incep sa seteze persoana pe un traseu de urmat si nu ofera posibilitatea unor alegeri diferite.

Cea mai mare suferinta in caz de despartire este legata de faptul ca nu avem constienta clara asupra a ceea ce este cu adevarat. Si mai este si faptul ca uitam ca fiecare dintre noi avem alegeri.

Alt lucru care produce suferinta este faptul ca nu ingaduim celorlalti sa aiba alegerile lor, indiferent ca noua ne plac sau nu aceste alegeri. Judecam anumite lucruri a fi mai bune decat altele, judecam anumite situatii a fi mai bune sau mai rele decat altele. Uitam mereu faptul ca exista alegeri intotdeauna si uitam mereu ca nu e nimic de inteles in alegerile cuiva. Oamenii aleg pentru ca pot alege. Nu exista un "de ce" in spatele alegerilor, exista doar "ca aleg". Si noi facem acelasi lucru, alegem doar pentru ca putem alege si nu sunt alegeri mai bune decat altele. Fiecare alegere creeaza ceva..in viata noastra si in lume. Si aceasta nu este o lege cauza efect ci este pur si simplu faptul ca fiecare alegere creeaza un nou set de posibilitati. Unele alegeri pot crea distrugere, altele pot crea posibilitati.

Daca iesim din judecata bine/rau in legatura cu pierderea cuiva sau a ceva incepem sa vedem clar cum fiecare despartire este inceputul unui set nou de posibilitati, pentru noi si pentru ceilalti. Daca renuntam la punctul de vedere: "cu cat am iubit pe cineva mai mult, cu atat nu ii pot da drumul si cu atat sufar mai tare" lucrurile se pot schimba.

Cum ar fi daca de fapt "Totul este opusul a ce pare sa fie si nimic nu este opusul a ce pare sa fie?"

Cum ar fi daca am alege sa onoram alegerile celui plecat, am alege sa avem recunostinta pentru ele si am alege sa vedem noile posibiltati deschise?

Alta minciuna pe care multi dintre noi nu o vedem este aceea ca cineva poate sa plece cu adevarat din viata noastra, ca cineva dispare complet. Nimeni si nimic nu poate sa dispara. Da, poate sa nu mai existe in forma in care o cunoastem, da, poate sa ne lipseasca prezenta fizica, da, poate sa nu mai contribuie energie vietii noastre, dar asta este tot. Oricand putem percepe prezenta celor care au plecat de langa noi, fie ca trupul lor a murit fie ca doar au plecat din viata noastra. Si de fapt, de multe ori, cei care au plecat din viata noastra sunt foarte prezenti in jurul nostru si incearca sa comunice cu noi, sau ne transmit lucruri pe care noi nu le percepem, pentru ca avem punctul de vedere ca acest lucru nu este posibil sau punctul de vedere ca ei nu mai exista.

Ceea ce te face sa te relaxezi, sa te simti usurat este adevar pentru tine, ceea ce te face sa te simti greu sau contractat este minciuna. Foloseste acest instrument cand citesti aceste randuri.

Multi dintre cei plecati din viata noastra doresc sa isi creeze o noua viata, un nou set de posibilitati dar nu o pot face pentru ca cei care au fost parasiti continua sa creeze suferinta si durere si nu le dau voie sa plece astfel.

In Unitatea care suntem, nimic care exista nu poate sa dispara cu adevarat. Continuam sa cream si continuam sa exploram. Avem mereu la dispozitie alegerea de a ramane blocati in suferinta, drama si minciuna/lipsa de awareness sau alegerea de a vedea fiecare sfarsit ca un nou set de posibiltati. Nimic nu se termina, totul este intr-o continua schimbare. Avem mereu la dispozitie alegerea de a vedea posibilitati sau alegerea de a ne tine blocati in ce nu este posibil. Atunci cand aduci recunostinta fata de persoana care a plecat din viata ta, drama dispare, fiinta se linisteste, bucuria reapare.

Cum ar fi sa fim recunoscatori pentru cei care au ales sa plece din viata noastra? Cum ar fi sa nu le mai judecam alegerile ca a fi bune sau rele? Cum ar fi daca in locul dorintei de a intelege am pune o intrebare: " Ce nou set de posibilitati s-a deschis pentru aceasta persoana si pentru mine?" Ce as putea eu contribui pentru ca alegerea facuta de aceasta persoana sa fie cu usurinta, bucurie si glorie, spre posibilitati mai marete?

Poate parea ca e dificil sa faci acest lucru deoarece asa spun ideile lumii in care traim. Am fost invatati sa alegem tristetea, drama, suferinta in locul recunostintei, bucuriilor, posibilitatilor.

Cum ar fi daca ne-am da seama ca putem alege diferit acum?

Ce altceva este posibil in legatura cu despartirea si noi nu am luat inca in considerare?

Ce realitate noua, total diferita putem crea si in acest aspect?

Cum ar fi daca am sarbatori despartirea cu recunostinta si am lasa bucuria de a FI sa infiltreze si sa dizolve supararile?

Cum ar fi daca am alege sa mergem mai departe cu bucurie, sa ne cream viata, sa cream aventura pe care ne dorim sa o cream?

Cum ar FI daca am INVATA sa pretuim mai mult BUCURIA in locul tristetii, supararii, seriozitatii, semnificatiei?

Cum ar fi daca am RECUNOASTE aventura pe care o reprezinta intruparea pe Pamant si cum ar fi daca am incepe fiecare zi cu intrebarea:

" Cine sunt eu astazi si ce aventuri marete voi avea?"

Cum ar fi daca am alege ca viata sa fie despre a ne Bucura, Amuza, Explora, Crea, Merge mai departe in posibilitati noi, mai marete?

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page