Ce Posibilitati exista dupa Despartire?


Despartirea de ceva sau de cineva drag poate fi resimtita cel mai adesea ca si durere, tristete, refuz de a mai trai, deznadejde, disperare, soc, stres, nefericire, victimizare. Acestea sunt cele mai frecvente alegeri pe care am fost invatati sa le facem in situatii de despartire de ceva sau de cineva drag si apropiat.

Psihologii au tot felul de teorii legate de doliu, de durata acestuia, de etapele doliului. Toate acestea incep sa seteze persoana pe un traseu de urmat si nu ofera posibilitatea unor alegeri diferite.

Cea mai mare suferinta in caz de despartire este legata de faptul ca nu avem constienta clara asupra a ceea ce este cu adevarat. Si mai este si faptul ca uitam ca fiecare dintre noi avem alegeri.

Alt lucru care produce suferinta este faptul ca nu ingaduim celorlalti sa aiba alegerile lor, indiferent ca noua ne plac sau nu aceste alegeri. Judecam anumite lucruri a fi mai bune decat altele, judecam anumite situatii a fi mai bune sau mai rele decat altele. Uitam mereu faptul ca exista alegeri intotdeauna si uitam mereu ca nu e nimic de inteles in alegerile cuiva. Oamenii aleg pentru ca pot alege. Nu exista un "de ce" in spatele alegerilor, exista doar "ca aleg". Si noi facem acelasi lucru, alegem doar pentru ca putem alege si nu sunt alegeri mai bune decat altele. Fiecare alegere creeaza ceva..in viata noastra si in lume. Si aceasta nu este o lege cauza efect ci este pur si simplu faptul ca fiecare alegere creeaza un nou set de posibilitati. Unele alegeri pot crea distrugere, altele pot crea posibilitati.

Daca iesim din judecata bine/rau in legatura cu pierderea cuiva sau a ceva incepem sa vedem clar cum fiecare despartire este inceputul unui set nou de posibilitati, pentru noi si pentru ceilalti. Daca renuntam la punctul de vedere: "cu cat am iubit pe cineva mai mult, cu atat nu ii pot da drumul si cu atat sufar mai tare" lucrurile se pot schimba.

Cum ar fi daca de fapt "