Ce Posibilitati exista dupa Despartire?


Despartirea de ceva sau de cineva drag poate fi resimtita cel mai adesea ca si durere, tristete, refuz de a mai trai, deznadejde, disperare, soc, stres, nefericire, victimizare. Acestea sunt cele mai frecvente alegeri pe care am fost invatati sa le facem in situatii de despartire de ceva sau de cineva drag si apropiat.

Psihologii au tot felul de teorii legate de doliu, de durata acestuia, de etapele doliului. Toate acestea incep sa seteze persoana pe un traseu de urmat si nu ofera posibilitatea unor alegeri diferite.

Cea mai mare suferinta in caz de despartire este legata de faptul ca nu avem constienta clara asupra a ceea ce este cu adevarat. Si mai este si faptul ca uitam ca fiecare dintre noi avem alegeri.

Alt lucru care produce suferinta este faptul ca nu ingaduim celorlalti sa aiba alegerile lor, indiferent ca noua ne plac sau nu aceste alegeri. Judecam anumite lucruri a fi mai bune decat altele, judecam anumite situatii a fi mai bune sau mai rele decat altele. Uitam mereu faptul ca exista alegeri intotdeauna si uitam mereu ca nu e nimic de inteles in alegerile cuiva. Oamenii aleg pentru ca pot alege. Nu exista un "de ce" in spatele alegerilor, exista doar "ca aleg". Si noi facem acelasi lucru, alegem doar pentru ca putem alege si nu sunt alegeri mai bune decat altele. Fiecare alegere creeaza ceva..in viata noastra si in lume. Si aceasta nu este o lege cauza efect ci este pur si simplu faptul ca fiecare alegere creeaza un nou set de posibilitati. Unele alegeri pot crea distrugere, altele pot crea posibilitati.

Daca iesim din judecata bine/rau in legatura cu pierderea cuiva sau a ceva incepem sa vedem clar cum fiecare despartire este inceputul unui set nou de posibilitati, pentru noi si pentru ceilalti. Daca renuntam la punctul de vedere: "cu cat am iubit pe cineva mai mult, cu atat nu ii pot da drumul si cu atat sufar mai tare" lucrurile se pot schimba.

Cum ar fi daca de fapt "Totul este opusul a ce pare sa fie si nimic nu este opusul a ce pare sa fie?"

Cum ar fi daca am alege sa onoram alegerile celui plecat, am alege sa avem recunostinta pentru ele si am alege sa vedem noile posibiltati deschise?

Alta minciuna pe care multi dintre noi nu o vedem este aceea ca cineva poate sa plece cu adevarat din viata noastra, ca cineva dispare complet. Nimeni si nimic nu poate sa dispara. Da, poate sa nu mai existe in forma in care o cunoastem, da, poate sa ne lipseasca prezenta fizica, da, poate sa nu mai contribuie energie vietii noastre, dar asta este tot. Oricand putem percepe prezenta celor care au plecat de langa noi, fie ca trupul lor a murit fie ca doar au plecat din viata noastra. Si de fapt, de multe ori, cei care au plecat din viata noastra sunt foarte prezenti in jurul nostru si incearca sa comunice cu noi, sau ne transmit lucruri pe care noi nu le percepem, pentru ca avem punctul de vedere ca acest lucru nu este posibil sau punctul de vedere ca ei nu mai exista.

Ceea ce te face sa te relaxezi, sa te simti usurat este adevar pentru tine, ceea ce te face sa te simti greu sau contractat este minciuna. Foloseste acest instrument cand citesti aceste randuri.