top of page

Parenting... Cum o fac ?


Parenting este o denumire pentru rolul pe care multi dintre noi s-au angajat sa il ia, acela de parinte.

Si, dupa cum probabil ai descoperit, daca ai ales acest rol, sunt multe lucruri de descoperit in acest rol. Si multe lucruri de invatat si multe posibilitati neexplorate.

Ca si parinte, primul lucru pe care probabil il ai de descoperit pentru tine este :

Ce inseamna cu adevarat pentru mine sa fiu parinte?

Ce puncte de vedere am luat de la lumea in care traiesc, si care nu sunt ceea ce inseamna pentru mine sa fiu parinte?

Cum pot oferi spatiu, grija, iubire copilului meu si cum sa imi ofer si mie aceleasi lucruri?

Cum as functiona ca si parinte daca as vedea copilul nu ca pe viata mea, realizarea mea in lume, ci ca pe o posibilitate de a invata, crea, explora, descoperi posibilitati noi, care nu au mai existat?

Cum as functiona ca si parinte daca mi-as imputernici copilul sa fie tot ceea ce este, sa acceseze stralucirea care este, sa stie ce stie, daca l-as imputernici sa stie ca poate sa aleaga si ca viata este despre a-si crea propria viata asa cum doreste?

Daca mi-as creste copilul asa cum mi-as fi dorit eu sa fie crescut, cum ar fi acest lucru?

Ce as putea eu fi si ce as putea eu alege, pentru a inspira pe copilul "meu" sa isi creeze o viata cu posibilitati?

Cat de mult ma pot distra si bucura in rolul de parinte?

Am fost invatati ca parinte este acela care trebuie sa aiba toate raspunsurile, care trebuie sa aiba grija de toate lucrurile, sa fie serios, sa se sacrifice pentru copii, sa ofere ce e mai bun copilului, sa se puna pe sine pe ultimul loc. Ce fac unii parinti este de multe ori sa reziste tuturor acestor lucruri, si sa neglijeze complet copilul si apoi, dupa o perioada, sa se simta vinovati pentru acest lucru.

Aceste lucruri in rolul de parinte apar atunci cand nu am descoperit ce este adevar pentru noi in legatura cu rolul de parinte. Ce este adevar pentru tine te face sa te simti usor, relaxat. Ce este minciuna, te face sa te simti tensionat, ingreunat.

Cel mai mare dar pe care il poti face, tie si copilului tau este acela de a avea cele 5 elemente ale intimitatii, in relatia ta cu copilul. Pentru a putea sa ai aceste elemente cu copilul tau, este nevoie sa le ai fata de tine.

Elementele intimitatii sunt:

1. Allowance/permisivitate, ingaduire. Adica sa iti ingadui tie insuti sa fii asa cum esti, fara sa te judeci. Si sa ingadui copilului tau sa fie asa cum este, fara sa il judeci.

2.Onorare. Sa te onorezi pe tine, cu tot ceea ce esti si nu esti, cu tot ceea ce ai facut si creat si sa iti onorezi copilul tau in acelasi fel.

3. Incredere in tine, ca vei sti mereu si vei alege mereu ce ai nevoie sa alegi si incredere ca si copilul tau va face acelasi lucru, va fi si va face ceea ce stie ca are de facut, chiar daca iti place, chiar daca nu iti place. Onorare si allowance nu inseamna ca esti inactiv, ci poate insemna ca ii ceri copilului sa schimbe anumite lucruri, respectand in acelasi timp orice alegere face si actionand intr-un mod care functioneaza pentru tine.

4. Vulnerabilitate inseamna sa fii tu, complet deschis, asa cum esti, fara sa pretinzi ca esti altceva si fara sa ascunzi ceva. Vulnerabil este sa nu iti pui aparari fata de tine, fata de lume si fata de ceilalti, vulnerabilitate inseamna sa fii deschis sa primesti orice informatie, fara a te inchide, proteja, apara sau separa. Si sa inviti pe celalalt la aceeasi posibilitate.

5. Recunostinta este atunci cand esti recunoscator pentru tine, asa cum esti, cu tot ce ai creat ca si viata ta. Recunostinta este sa fii recunoscator pentru ce ai si pentru ce nu ai, pentru ce iti place si pentru ce nu iti place, la tine si la celalalti. Recunostinta este sa recunosti darul si contributia care tu esti in lume si pe care ceilalti o reprezinta in lume.

Atunci cand esti deschis sa ai aceste elemente ale intimitatii, relatia parinte copil poate deveni o bucurie si o modalitate de a crea posibilitati in loc de suferinta, durere, limitare.

Cum ar fi daca ai alege ceva diferit in rolul tau de parinte?

Cum ar fi daca ai descoperi ce e minunat in rolul de parinte si nu ai recunoscut?

Cum ar fi daca ai descoperi ce posibilitati sunt in rolul de parinte si nu le-ai recunoscut si ales inca?

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Archive
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page